NSK Ekiden

Op zaterdag 30 mei was het weer zover: het NSK voor de echte loopfanaten, oftewel het NSK Ekiden. Hoewel sommige Urosianen komende week een hele marathon op het programma hebben staan vonden niet alle leden dat even goed idee, maar gelukkig mag je bij een ekiden een marathon met zijn zessen lopen in plaats van alleen. Na de zilveren medaille van het Turbo Team tijdens de editie van 2014 was het dus niet verrassend dat er dit jaar zelfs drie teams aan de start stonden in Eindhoven.

Ekiden komt oorspronkelijk uit Japan en houdt dus in dat zes lopers de marathon afleggen, verdeeld in etappes van 5, 10, 5, 10, 5 en 7.2 kilometer. Geen te grote, zweterige hesjes zoals bij de Bata of HvB, maar sexy ronde-miss sjerpen dienen als estafettestokje. Hoewel ’s ochtends de regen nog met bakken uit de hemel kwam vallen en niemand er echt superveel zin in had klaarde het op tijd om en dus stonden om 13.00 Marijn, Vera en Heike redelijk enthousiast aan de start. De regen zorgde bovendien dat er genoeg zuurstof in de lucht zat dus dat zouden topprestaties worden, zeker als we het vooraf opgestelde schema mochten geloven.

Het leuke aan de ekiden-wedstrijd was dat er op de baan gewisseld werd, zodat alle lopers te zien waren. Na ongeveer 21 minuutjes kwam Marijn al aangesneld om haar sjerp over te geven aan Koen voor het turbo team, waarna iets later Kevin en Kelly het overnamen voor de eerste tien kilometer. Het Turbo team lag op een derde plaats maar vlak achter Wageningen, die bovendien ook nog eens een vrouw op de 10 hadden ingedeeld die er niet supersnel uitzag, dus dat moest te doen zijn voor Koen. Ook de andere twee K’s begonnen vol goede moed aan hun etappe, en toen ze doorkwamen na het eerste rondje zag het er allemaal goed uit.

Een kleine regenbui gooide nog wat roet in het eten, maar gelukkig werd het snel weer droog en konden ondertekende, Sabine en Caroline de sjerpjes overnemen. Ondertussen lag het Turbo Team al op een veilige tweede plaats en was er daarachter ook nog van alles mogelijk voor Party Hardy en Femme Fatale, die meestreden in het vrouwen-klassement. Nadat ook de derde lopers gefinisht waren was het tijd voor Wim, Gerben en Jo voor hun 10 kilometer, waarbij de posities op dat moment al duidelijk waren. Nijmegen lag te ver voor om nog door het Turbo Team ingehaald te worden, de positie van het Party Hardy team was een beetje onduidelijk omdat er door elkaar gewisseld werd, sommige teams kwamen nog door voor hun tweede rondje 10km terwijl anderen al weer aan de 5 begonnen, dus dat was nog even afwachten. Het Femme Fatale team liep op een 4e plaats.

Vervolgens kwamen Nick, Carsten en Elisa in actie op de laatste 5km, afgewisseld door Roman, Sebastian en Maud als slotlopers. Roman kwam als tweede over de finish, op iets meer dan 3 minuten achterstand van Nijmegen. Het gaatje was dus kleiner geworden, maar helaas was een ironman nodig geweest om ze nog in te halen. Het was nog even spannend maar opeens bleek dat Parcival ook weer eens was komen opdagen en zo beslag legde op de 3e plaats, helaas ten koste van het Party Hardy team die zich tevreden moesten stellen met een 4e plaats. Maud werd vervolgens nog door alle Urosianen ondersteund in haar laatste 300 meter, maar kwam net 5 seconden te kort om de vrouw voor haar in te halen. Gelukkig was iedereen een winnaar met de herinneringsmedailles, en had Stoffel toch het geluk het podium op te mogen met de Turbo lopers. Echte snelle tijden zijn er helaas niet neergezet, maar het parcours en de wind zaten niet echt mee. Gezellig was het echter wel, zeker de lekkere maaltijd in de stad die diende als afsluiting van de dag. Volgend jaar naar Rotterdam, drie maal is scheepsrecht dus hopelijk dan goud voor Uros en ook podiumplaatsen voor de overige teams.

Anne

 

Uitslagen

 

Uros Turbo Team

Uros Party Hardy

Uros Femme Fatale

5km

Marijn

21.37

Vera

24.43

Heike

26.12

10km

Koen

38.48

Kevin

46.16

Kelly

1:02.50

5km

Anne

21.24

Sabine

23.50

Caroline

27.37

10km

Wim

36.37

Gerben

42.01

Jo

58.13

5km

Nick

17.22

Carsten

21.34

Elisa

25.00

7,2km

Roman

28.21

Sebastian

30.08

Maud

35.41

Totaal

 

2:44.09

 

3:08.34

 

3:55.33